Hoe kies je makkelijk en snel de perfecte zonnecrème voor jouw huidtype?

Frank en Sabine kondigen een zomers weekje aan en daarom is dit het perfecte moment om je kennis over zonneproducten eventjes op te frissen. De Farmareus serveert je een A-viertje met interessante weetjes om zorgeloos van dat zomerzonnetje te kunnen genieten.

vidar nordli mathisen AvnXCFX25GA unsplash


Huidkanker is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker. In België neemt het aantal patiënten met huidkanker nog steeds toe. Ook het aantal nieuwe kwaadaardige melanomen, een heel agressieve vorm van huidkanker, neemt nog steeds toe.

Hoppa, iedereen wakker?!
Nogal een binnenkomer, I know, maar een goeie wake-up call aan het begin van deze warme zomerweek zorgt er voor dat we aandacht hebben voor de gevaren van te veel en te lang in het zonnetje te vertoeven. 

Tot zover the bad news. Het goeie nieuws?
We kunnen er met z'n allen iets aan doen! Want er is een duidelijke link tussen bepaalde vormen van huidkanker en blootstelling aan UV- straling aka de zon 😎.
En ergens wéten we dat allemaal wel, dat teveel van dat zonnetje niet goed voor ons is, maar gaan we ook écht aan de slag met die kennis? Beschermen we ons voldoende tegen de schadelijke zonnestralen? Op reis hoog in de bergen of down by the beach? Tijdens het snorkelen? Tijdens een schone fietstocht door Vlaamsche velden? In het zonnetje op een corona-proof terrasje?

De Farmareus zet hier even de puntjes op de i wat sunprotection betreft. Read on you sunkissedskinlovalovas!


Waarom is de straling van de zon schadelijk voor onze huid?

We vliegen erin met een ieniemini lesje fysica , om helemaal mee te zijn in den draai:

De stralen van de zon zijn Ultra Violette straling, kortweg UV-straling. Deze UV-straling is een elektromagnetische straling. Die stralen zijn niet waarneembaar voor ons menselijk oog. Ze bevatten heel veel energie waarmee chemische reacties in gang gezet kunnen worden, in allerlei organismen. Lees: wanneer deze energierijke straling van de zon onze huid bereikt, dan brengt deze straling schade toe aan de cellen van onze huid.

Er zijn 3 types UV-stralen:

UV A-stralen: Deze stralen zijn gedurende de hele dag aanwezig. Ze dringen heel diep in onze huid door. UV A-stralen veroorzaken rimpels, huidvlekjes, bruine huid, zonnebrand en huidkanker. De straling die in zonnebanken gebruikt wordt is UV A-straling, maar dan in veel hogere dosis dan de UV A-straling die voorkomt in de natuur.

UV B-stralen: Twee uur voor en twee uur na de hoogste stand van de zon rond de middag krijg je 60% van de UV B-straling van een hele dag. UV B-stralen beschadigen de buitenste laag van onze huid en veroorzaken zonnebrand en huidkanker.

UV C-stralen: Deze stralen dringen niet doorheen de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet.

Een ezelsbruggetje om de gevaarlijke UV- stralen en hun gevolgen te onthouden:

UV A-stralen leiden tot Aging van de huid. Ze zorgen er dus voor dat onze huid sneller gaat verouderen.
UV B-straling zorgt voor Burning, verbranding van onze huid.

Heb j'em? 🙂🙃


De 6 verschillende huidtypes

Ik zie je al fronsen: ja maar, ik ben een donkerder typeke van nature, ik hoef mijn huid dan toch niet nog eens extra te beschermen tegen de zon?!
Mis poes!

Donkere huidtypes zullen inderdaad niet gauw verbranden (lees rood uitslaan) in tegenstelling tot blekere huidjes, maar zowel de donkere als de bleke huidjes lopen het risico op huidkanker door blootstelling aan UV-straling.
Wetenschappers deelden alle huidjes op in 6 verschillende huidtypes op basis van de reactie van de huid op de zon, de mate waarin de huid verbrandt en de mate waarin de huid bruin wordt:

Mensen met...

  1. Rood, Venetiaans blond of blond haar, lichte ogen en een bleke huid. De huid verbrandt altijd en wordt niet bruin.
  2. Blond haar, lichte ogen en een bleke huid die snel verbrandt en moeilijk bruint.
  3. Donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen en een licht getinte huid minder snel verbrandt en makkelijk bruint.
  4. Donker haar, donkere ogen en een getinte huid die bijna nooit verbrandt en makkelijk bruint.
  5. Donker haar, donkere ogen en een donker getinte huid die bijna nooit verbrandt en heel intensief bruint.
  6. Donker haar, donkere ogen en een donkere of zwarte huid die nooit verbrandt.

De huidtypes 1, 2, en 3 zijn de meest gevoelige huidtypes en lopen een hoger risico op huidkanker. Als we onze huid willen beschermen tegen het verbranden enerzijds en tegen huidveroudering anderzijds, dan gaan we die toch zo goed als we kunnen beschermen zeker, n'est-ce pas?

 

close up of women looking at the camera 4557832
Of we al dan niet snel verbranden, hangt af van ons huidtype. Maar het risico op huidkanker bestaat voor ieder huidtype. Gevoelige huidtypes lopen weliswaar een hoger risico. 

 

Hoe beschermen we onze huid tegen de schadelijke UV stralen van de zon?

De belangrijkste bescherming tegen de zon komt niet uit een potteke, maar is simpelweg schaduw.
Blijf daarom gedurende de middaguren ( tussen 12 uur en 15 uur in België) in de schaduw. Onze kleine kiddo's onder de zes maand oud houden we sowieso altijd in de schaduw.

Maarrrrrrrrrr, let op! Op het strand onder een parasolleke is perfect denk je?! Ooh nee! De UV stralen die op het zand terechtkomen (of op het wateropppervlak of op om het even welke andere ondergrond) worden weerkaatst door het zand en stralen op die manier toch weer af op ons lichaam. Dus enkel de schaduw opzoeken onder die parasol is niet altijd voldoende.

De tweede beste bescherming voor de huid tegen de schadelijke UV stralen is kledij.
Wat bedekt is, raakt niet beschadigd.

Een hoofddeksel is zeker een must voor de allerkleinsten en voor de Filip Geubelkes onder ons, if you know what I mean. Zet ook steeds een zonnebril op je snoet. Een goeie zonnebril met UV-filterende glazen beschermt onze ogen tegen de zonnestralen. And looks faaaabulous, dat ook.


Op plaats drie qua bescherming komt dan de zonnecrème.

Let's take a deep dive in de wondere wereld van de sunscreens. Want serieus, hoe kiezen we die perfecte zonnecrème op maat van onze eigenste body? Laten we ons verleiden door die hemelsblauwe tube met schattig babylogootje op? Of gaan we voor de nostalgisch ruikende tube die aan -50% staat? Of toch liever de 100% vegan zonnecrème die de beste bescherming ever belooft?

Kiezen met ons kopke, dat gaan we doen. Want onze huid is het allergrootste orgaan van ons lichaam en verdient dus de allergrootste bescherming!

Farmareus, enlighten us! 😎

 


Sun Protection Factor

De mate waarin een zonnecrème bescherming geeft, wordt op de tubekes of potjes of pullekes of whatever aangeduid met drie letters:
SPF: Sun Protection Factor.

De Sun Protection Factor toont aan hoe goed de zonnecrème de UV B-stralen (die van de burning dus) gaat tegenhouden. De SPF gaat meestal van factor 15 tot factor 100. Een SPF 15 houdt 93% van de UVB straling tegen. Een SPF 30 houdt 97% tegen, een SPF 50 blokkeert 98% van de UVB-stralen.

As you can see, eens boven de SPF 30 is de bescherming niet gigantisch veel groter.
Voor korte blootstellingen aan de zon, volstaat een SPF 15, langere blootstellingen aan de zon vragen een SPF 30. Maaaaaaarrrr dit geldt enkel en alleen als we onze zonnecrème op de correcte manier aanbrengen:

Voor een optimale bescherming hebben we 2 milligram zonnecrème per vierkante centimeter huid nodig . Dit is een cocktailmaatje (30 Ml voor de liefhebbers😉) zonnecrème om ons hele lichaam mee in te smeren. Zo'n maatje lijkt niet veel als meetglaasje voor de gin in je gin tonic, maar believe me, dat is vrij veel zonnecrème om uit te smeren over onzen body! Smeren we deze hoeveelheid zonnecrème niet, dan beschermt onze SPF 50 maar als een SPF 25 of SPF 15.

Idealiter smeren we om de twee uur een nieuw coucheke crème om de optimale werking te behouden.
Vaak en veel smeren, it is! Vuil verkoopspraatje om mijn stock zonnecrème hier te kunnen buitenbonjouren? Not at all, pinky swear! Smeren tegen kanker, that is!
Ik raad ook aan om je na elke ferme zwempartij opnieuw goed in te smeren, zelfs al gebruik je een waterproof zonnecrème.


rinck content studio i p Bjt0WQE unsplashEen volledig cocktailmaatje, dat is de hoeveelheid zonnecrème die we als volwassen persoon nodig hebben om ons lichaam mee in te smeren. En dit om de twee uur. En na ieder plonseke in het water.


De perfecte zonnecrème

Zeg eens Mister Farmareus, wat is dan die ideale zonnecrème?


🙋Kies een zonnecrème die beschermt tegen UVB én UVA straling

🙋Ga voor een SPF 30, of meer. Hoe lichter je huid, hoe hoger de factor die je kiest.

🙋Kies voor een waterproof zonnecrème. Tijdens het zwemmen en bij hevig zweten biedt een waterproof zonnecrème een iets betere bescherming.

🙋Sorry voor de nostalgische parfums die onmiddellijk vakantieherinneringen uit onze kindertijd oproepen, maar ga voor een geurloos exemplaar. Zo vermijd je huidirritatie door de parfum in de zonnecrème.

🙋Zonnecrème in spray- vorm, lotion of een echte crème? Go wild! Dit is echt wat je zelf het leukst, makkelijkst en comfortabelst vindt.

🙋Smeer je altijd een half uur op voorhand voor je naar buiten trekt in met zonnecréme.

🙋Wanneer je zonnecrème én een muggenwerend middel op basis van DEET op je huid gaat smeren, smeer dan altijd eerst je huid in met je zonnecème. Wacht dan ongeveer een kwartiertje en breng dan bovenop je zonnecrème je muggenwerend product aan. Kies altijd een een zonnecrème met een zo hoog mogelijke SPF, want DEET vermindert de beschermende werking van je zonnecrème.

 

 

Nadelen van een goeie zonnecrème én de oplossing hiervoor!

Een goeie zonnecrème, ook de zonnecrèmes voor de allerkleinsten, bevatten als zonnefilter vaak zinkoxyde of titaandioxyde. Dit geeft na insmeren een witte schijn op ons velleke, not so sexy indeed, maar het duidt wel op een hele goeie bescherming tegen de zon.

Naast die witte schijn op onze huid, durven deze zonnecrèmes ook wel eens ferme geelachtige plekken op onze kledij achterlaten, nietwaar mommy's? 😱😩 Adios, schone hagelwitte blousekes en t-shirts...

Tip van de Farmareus om deze lelijke vlekken te vermijden:
Smeer de kiddo's (en jezelf natuurlijk) steeds dertig minuutjes van te voren in vooraleer je ze in hun veel te coole witte summeroutfit plooit. Op die manier is de zonnecrème heel goed in de huid ingetrokken en blijft hij minder aan de kleertjes plakken.

Maareuh, guilty as charged hier... dertig minuten op voorhand insmeren is niet altijd zo simpel als het lijkt hé... #ploetermoederalltheway. Dus indien het toch vlekkenmiserie à volonté is, geef ik je graag deze Gouden Raad van ons aller Tante Kaat mee:
Wrijf de zonnecrèmevlekken op je witte was in met een scheutje glansmiddel voor de vaatwas, laat dit een paar uurtjes intrekken en daarna hoppekadee, de wasmachine in!

 

 

Terugbetaling door je ziekenfonds

Tot slot nog even dit:
Ga zeker na bij je mutualiteit of ze tussenkomen in de terugbetaling van je zonnecrèmes. Wanneer je langskomt bij ons in de apotheek, vraag dan je bewijsje om in te dienen bij je ziekenfonds en dan krijg je een deeltje van de prijs terugbetaald.

IMG 8331


Ziezo, vanaf nu zie ik all you zomerberen ferm zonnecrème smeren, hé!

Enjoy the sun, maar keep it safe!



benedicte


P.S. Las je onze post over muggenwerende producten nog niet? Je vindt hem hier.